Cum putem să fim mai prietenoși cu mediul ca să fie și el cu noi

Cum putem să fim mai prietenoși cu mediul ca să fie și el cu noi

Cu toții putem contribui la un viitor mai sustenabil prin adoptarea unui stil de viață mai prietenos cu mediu de mai aproape sau mai departe de noi, câte puțin, în fiecare zi. 😊

Momentele în care ne pasă de pământ și contează:

1.     Atunci când cumpărăm responsabil.

Când optăm pentru alimentele locale și de sezon, poate direct din piața locală, care necesită mai puțină energie pentru transport și atunci când evităm produsele cu ambalaje excesive alegând alternative durabile și reutilizabile, contează pentru mediul înconjurător și putem face o schimbare.

2.     Atunci când alegem să reciclăm.

Din fericire, la acest moment sunt numeroase programe realizate de diferite lanțuri de întreprinderi ce oferă suport pentru această inițiativă, simplificând această activitate pentru noi. Odată atenți la sortarea deșeurilor, separând hârtia, plasticul, sticla și metalul și depune-le în containerele corespunzătoare, arătăm că ne pasă de faptul că reciclarea reduce consumul de resurse naturale și energia necesară pentru producerea de noi materiale.

3.     Atunci când reducem consumul de apă.

Îndrumarea generală este să folosim apă cu moderație și să evităm risipa. Reparând imediat robinetele care picură și instalând dușuri economice de apă, colectând apa uzată, precum dea de ploaie, pentru a uda plantele sau pentru alte activități care nu necesită apă potabilă, suntem mai prietenoși cu natura.

4.     Atunci când economisim energie.

Reușești să închizi luminile și echipamentele electronice atunci când nu le folosești? O soluție sustenabilă este să optăm pentru becuri LED eficiente energetic și pentru echipamente cu consum redus de energie. De asemenea, putem utiliza surse de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare, pentru a reduce impactul asupra mediului.

5.     Atunci când alegem transportul sustenabil.

Optând pentru mijloace de transport mai puțin poluante, cum ar fi mersul pe jos, bicicleta sau transportul în comun, ne facem „partea” în ceea ce privește protejarea mediului pentru viitoarele generații. Totuși dacă ai nevoie de un vehicul personal, ia în considerare achiziționarea unei mașini electrice sau hibride sau chiar să îl împarți cu alte persoane ce au nevoie la rândul lor.

6.     Atunci când reducem consumul de plastic.

Plasticul este unul dintre cele mai mari provocări pentru mediul înconjurător. Încearcând să reducem consumul de plastic prin utilizarea de pungi reutilizabile, sticle de apă din oțel inoxidabil și recipiente pentru alimente din sticlă sau inox, prin a ne face cumpărăturile din locuri de unde putem achiziționa alimente la vrac, arătăm că este posibil și celorlalți să facă schimbări, care deși mici, ele contează.

7.     Atunci când adoptăm o alimentație sustenabilă.

Dacă alegem alimente organice și locale, care sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor și au un impact redus asupra mediului, dacă reducem consumul de carne și optăm și pentru alternative bazate pe legume și fructe, alegem să folosim mai puține resurse și să emitem mai puține gaze cu efect de seră.

8.     Atunci când plantăm și protejezăm vegetația.

Plantând arbori și plante în jurul casei sau în comunitate, participând la inițiative cu acest scop și povestind mai departe despre importanța protejării faunei și florei, putem ajuta la reducerea emisiilor de carbon și la menținerea echilibrului ecologic. Protejăm și conservăm spațiile verzi existente, contribuind astfel la biodiversitatea locală.

9.     Atunci când refolosim și reparăm.

Decât să aruncăm lucrurile vechi sau deteriorate, mai bine încearcăm să le refolosim într-un alt context, să le reparăm sau măcar să le donăm. În utima perioadă, una dintre cele mai relevant problematici este chiar transformarea lucrurilor vechi în obiecte noi prin reciclare creativă. Aici putem începe de la analiza modului în care achiziționăm haine și cum le putem refolosi.

10.  Atunci când conștientizăm și educăm.

Informându-ne și educându-ne în continuare despre problemele de mediu și despre modul în care putem contribui la soluționarea lor, împărtășind cunoștințele cu prietenii și familia și încurajându-i să adopte și ei un stil de viață sustenabil, putem genera mai multă schimbare decât credem.

Luate punctual, fiecare dintre aceste recomandări poate să nu facă o schimbare uriașă, însă adoptând cât mai multe dintre ele și introducându-le în stilul nostru de viață, facem o schimbare care contează. Fiecare gest contează atunci când vine vorba de protejarea mediului înconjurător. Prin adoptarea unui stil de viață prietenos cu natura și mediul înconjurător, putem contribui la conservarea resurselor naturale și la crearea unui viitor mai bun pentru aerul pe care îl respirăm și noi, și generațiile viitoare. Continuă să te inspiri și să înțelegi nevoia urmărind ONG-urile și alte inițiative cu acest scop.